Bursa’da 4. Uluslararası Gastronomi Festivali yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırladı
‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ temasıyla düzenlenen 4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, 3 gün boyunca 100’e yakın etkinlikle gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden gelen yüzbinlerce ziyaretçi, atölyeler, yarışmalar, konserler ve şeflerin özel sunumlarıyla kentin gastronomi kültürünü deneyimledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali, 3 gün boyunca yerli ve yabancı yüzbinlerce katılımcıyı ağırladı. ‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ temasıyla gerçekleşen festival, Bursa’nın tescilli lezzetlerini ve unutulmaya yüz tutmuş tatlarını geniş kitlelerle buluşturdu.
Festival kortejle başladı
Bursa Aşçılar Derneği’nin hazırladığı ‘Dostluk Çorbası’ ateşinin yakılması ve kortej yürüyüşüyle başlayan festival, panel ve söyleşilerden lezzet atölyelerine, yarışmalardan konserlere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. 145 konuşmacı ve şefin katıldığı yaklaşık 100 etkinlik, gastronomi kültürünü farklı yönleriyle ele aldı.
Kültürlerarası sofralar buluştu
Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna, Belarus, Tataristan, Çin, Endonezya ve Moldova gibi ülkelerden gelen katılımcılarla gerçekleştirilen “Kardeş Sofralar Bursa’da Buluşuyor” etkinliği, festival boyunca kültürlerarası bir gastronomi köprüsü kurdu. Ayrıca 40 sivil toplum kuruluşu, 50 restoran ve 7 üniversite programlara katkı sundu.
Yerel lezzetler vitrine çıktı
Festival kapsamında düzenlenen oturum ve atölyelerde Bursa’nın coğrafi işaretli ürünleri ön plana çıkarıldı. Keles kuzusu, kestane şekeri, Gürsu bamyası, Gedelek turşusu, İnegöl köftesi, tahinli pide ve cevizli lokum gibi lezzetler usta şefler tarafından yorumlanarak katılımcılara sunuldu.
Bursa’nın gastronomi vizyonu
Festivalde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın gastronomi turizminde önemli bir merkez olmayı hedeflediğini belirtti. Bozbey, “8 bin 500 yıllık tarihi ve mutfak kültürüyle Bursa, dünya gastronomi rotasına girecektir. Önümüzdeki yıl daha fazla yabancı turisti ağırlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Mutfak mirasına sahip çıkıldı
Festival öncesinde İzmir, Antalya, Hatay ve Bursa’dan akademisyenler ile gastronomi öğrencileri, köylerde unutulmaya yüz tutmuş tarifleri kayıt altına almak için çalışma yürüttü. Kadın kooperatiflerinin de aktif rol aldığı atölyelerde geleneksel tarifler yeniden canlandırıldı.
Etkinliklere yoğun ilgi
Merinos Parkı’nda gerçekleştirilen festival boyunca katılımcılar, yemek sunumları, film gösterimleri, gastro sahneler, konserler ve çocuklara özel etkinliklerle üç gün boyunca dolu dolu bir program yaşadı. Ziyaretçiler için İstanbul-Bursa arası ulaşımda BUDO ve İDO tarafından indirimli seferler düzenlendi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI
Tepkiniz Nedir?






